Spominjamo se! Pivo in cvetje 3/10

V tokratni ediciji Spominjamo se, se bomo na kratko spomnili štajerskega festivala Pivo in cvetje. Festival, ki je bil edinsteven pri nas, ker je potekal v samem centru mesta Laško ter nam nudil stvari, katere nismo bili deležni na ostalih standardnih festivalih.

Kot smo že seznanjeni so organizatorji zaradi koronavirusa primorani 56. izvedbo najbolj obiskanega in priljubljenega festivala pri nas prestaviti na prihodnje leto.

Festival Pivo in cvetje Laško je naš največji in tudi najstarejši turistično – glasbeni dogodek, ki v mesto Laško vsako leto pritegne več deset tisoč obiskovalcev. V Laškem na svoj račun pridejo ljubitelji skorajda vseh glasbenih zvrsti, saj program poteka kar na štirih festivalskih odrih, ki zadostijo različnim glasbenim okusom, od popa in narodno zabavne glasbe, prek elektronske plesne glasbe, do pravega rocka. Poznan je po tem, da gosti najvidnejše domače glasbenike ter v zadnjih letih tudi številne prave legende svetovne scene. Letošnji glasbeni program je bil že v celoti pripravljen, a je tudi tu prišlo do vprašljivosti izvedbe, saj so številne turneje odpovedane, tako je možnost prihoda svetovnih glasbenikov v Evropo trenutno nemogoče potrditi.

Generalni sponzor festivala zvesto in po tradiciji Pivovarna Laško Union. Prav največja slovenska pivovarna nosi zasluge, da je festival zavzel mesto najpomembnejšega tovrstnega dogodka v Sloveniji in ga v obilici številnih glasbeno zabavnih prireditev že toliko let tudi ohranja. Festival je izrednega pomena za blagovno znamko Laško ter pomemben turistični produkt, ne le lokalnega okolja, temveč celotne Slovenije. Pivovarna Laško Union ohranja aktivno vključenost v izbor glasbenega programa in zagotavlja potrebno drugo podporo, ki jo zahteva tako velik in kompleksen dogodek.

Klasični “meal” na festivalu

V teh letih so:

  • gostili več milijonov obiskovalcev
  • predstavili skoraj 1.000 glasbenih skupin in samostojnih glasbenih ustvarjalcev
  • postavili na ogled več etnografskih skupin kot vsi drugi domači etnografski festivali skupaj
  • povabili številne domače godbe na pihala, vrtnarje, mojstre in ljubitelje cvetja ter vrsto drugih izjemnih umetnikov
  • vsi skupaj pa smo popili blizu 10 milijonov litrov laškega piva

Številke potrjujejo, da gre v resnici za največjo festivalsko prireditev v Sloveniji, ki ima ob tem tudi najdaljšo tradicijo.

Le kdo ne bo pogrešal občutka, ko se priprelješ v Laško, pripraviš šotor se odpraviš v bližnji market Tuš po nekaj pijače in kos pice, ter druženje s prijatelji na travniku ob reki Savinji. Občutki festivala bodo v nas ostali za vedno, nadgradili jih bomo naslednje leto, ko bo festival nadgradil svoj že tako bogat repretoar dobre glasbe.

Dejan Cvijanović

Read Previous

V Kranj se vrača blues

Read Next

Spominjamo se! Fani 4/10