Shaun Banks predstavlja debitantski singl v slovenščini

Foto: Nina Menard

Shaun Banks, one man band in ustvarjalec iz kotline živega srebra, javnosti predstavlja svoj prvi uradni singl v slovenščini. Po izidu dveh singlov v začetku leta si je vzel krajši korona oddih in vmes spisal novo zgodbo v spodobni garažni-blues rock maniri, ki nosi naslov Nonina Kemija.

Shaun Banks je one man band projekt glasbenika Žana Podgornika, ki prihaja iz več kot 500 let starega rudarskega mesta Idrija. Njegova glasba črpa energijo iz punk rocka, ki se skupaj z dušo bluesa spaja v garažni rock. V njegovi glasbi se čuti preplet podeželja in industrije mesta, kot tudi vpliv glasbenikov kot so Robert Johnson, The Black Keys in The White Stripes. Na njegovih koncertih lahko občinstvo iz prve roke izkusi pravi pomen fraze ”one man band”, saj Banks celotno glasbeno zasedbo predstavlja kar sam. Istočasno igra kitaro in tolkala ter poje, vmes pa zaigra tudi na orglice. 

Za Banksa že značilna domača lo-fi produkcija, privlačne melodije in minimalistični ritmi so tudi tokrat zapakirani v “Do It Yourself” paketu in servirani na rahlo provokativnem pladnju.

”Več tednov sem se mučil z eno od napisanih pesmi, a karkoli sem z njo naredil, mi ni bilo všeč. Na koncu sem jo zavrgel in iz same frustracije v istem dnevu napisal in uglasbil ”Nonino Kemijo”. Zgodbe v začetku ni bilo, pisal sem, kar so mi utrujeni možgani metali pod pero. Ko sem besedilo pogledal kot celoto, pa sem opazil, da je v ozadju lahko kar kulska zgodba. Povezal sem ga z včasih priljubljeno serijo ”Breaking Bad” in tako sestavil celoto, ki je dosti globlja od nekaj verzov v pesmi in se lahko aplicira na pokojninsko situacijo v Sloveniji.”

Zgodbi ‘’Nonina Kemija’’ lahko prisluhnete v Sloveniji na novo dostopni platformi za pretakanje glasbe Spotify in na ostalih platformah (Apple Music, Deezer, Google play,…). Prav tako je celotna diskografija na voljo na https://shaunbanks.bandcamp.com/ in njegovi spletni strani www.shaunbanksmusic.com.

Janoš Lampe

Read Previous

Sacher zaplul z Mornarjem

Read Next

Linkin Park – “A Place for My Head” (cover by Retro Champ ft. Isaac Etter of This Is Falling)