Sacher zaplul z Mornarjem

“Kaj bi želeli? Da vse pustim?”, se sprašuje Sacher v skladbi „Mornar” (koji je iznevjerio more), vnovem, petem, singlu s hvaljenega albuma „Biser, ambra, jantar” in takoj odgovarja – “Nikoli, saj moram pluti. To je razvidno tudi iz latinskega reka, ki ga Sacher omenja kot motiv v pesmi – ”Navigare necesse est”, ki v prevodu pomeni „Plovba je pomembnejša od življenja, saj se včasih, zahvaljujoč njej, življenje tudi nadaljuje.”

Rek, ki je postal geslo mornarjev sveta, je prvič omenil Pompej, rimski vojskovodja. V kontekstu, ki ga uporablja Sacher, je njegova plovba glasbena, njegovo potovanje je ustvarjalno, po kreativnih morjih z vetrovi duš, ki to potovanje oblikujejo v zaokroženo glasbeno celoto z imenom „Mornar”.

Poleg Srđana Sacherja in Borisa Leinerja v skladbi “Mornar” kitare igrata Ivan Beuc in Miljan Bakić, poje Filip Riđički, na klavirju pa gostuje Zvonimir Dusper-Dus, ki je tudi produciral album „Biser, ambra, jantar” .

Že pri prvem poslušanju je mogoče, da si boste želeli obrniti nov list v zgodbi življenja, se osredotočiti na uresničitev dolgo sanjanih želja ali pa boste začutili le impluz, da zaplešete v samoti sobe ob dobrem sacherjevem glasbenem optimizmu. Ta skladba je hkrati tudi zadnja pri kateri na bobnih sodeluje Boris Leiner, je končni glasbeni zapis legendarne Sacher – Leiner ritem sekcije Vještic, ki jo je (morda celo) preveč ljudi poimenovalo za genialno.

Za skladbo smo posneli tudi videospot, ki je delo Branke Sacher, prikazuje pa kolaž scen od sivega vsakdana v katerem se pogosto znajdemo, do papirnatih ladjic kot simbola in nosilcev sprememb in do daljnih morja in sončnih prostranstev, ki prav tako nudijo spremembe. S temi motivi nas zasedba Sacher popelje na potovanje duha o katerem poje “Mornar”.

Sacher skozi skladbo ptimistično sporoča, da tudi ko ni vetra v jadrih, lahko nadaljujemo po drugi poti  – „veslali bomo”, tudi kadar je težko, lahko z močjo volje ustvarimo vse kar želimo. Skladba, ki osvaja srca s svojim „feel good” pridihom, optimističnim sporočilom in ritmom, ki v vas prebudi energije premikanja.

Sacher lahko najdete na Facebooku in jih poslušate na Spotify-u, Youtube…

Dejan Cvijanović

Read Previous

BOGUNOV z novim videospotom za pesem ‘NAŠEL SEM’

Read Next

Shaun Banks predstavlja debitantski singl v slovenščini