Pričel se je Festival Lent!

Pozor! Muzika na cesti zaigra že danes. A ni lepo, ko z uličnega vogala ali zaspanega mestnega trga namesto radijskih reklam odzvanjajo zvoki žive glasbe? Muzika na cesti je cikel, ki nudi prav to. Odmik od nabijanja gostinskih zvočnikov in pomik v prijetnejši, kulturnejši, z umetnostjo podčrtan mestni utrip.

Letos ga ponujajo zasedbe, kot so Kralj Matjaž, Yatanu, Pantaloons, Kontra kvartet, Acoustic, Duo Balažic & Krajnc in drugi (celoten nabor izvajalcev in spored si lahko ogledate tukaj). Znane ter manj znane skupine in glasbenike združuje kar nekaj skupnih lastnosti: ob dejstvu, da gre za izvrstne, največkrat akademsko šolane glasbenike, je najpomembnejša zagotovo ljubezen do glasbe, ki jih žene tudi v butične nastope brez pompa in velikih avditorijev, pri katerih pretehtajo iskrenost, neposrednost, skozi glasbo vzpostavljena bližina ter stik s poslušalci. V bučnem svetu digitalne glasbene dobe je prav to tisto, kar ljubitelji glasbe  najbolj pogrešamo.

Letošnji festival stavi na intimnejša prizorišča in manjše, butične dogodke. In kateri oder se je s prav takšnim konceptom v zadnjih treh desetletjih v srca festivalskih obiskovalcev vseh generacij usidral najgloblje? Jurčkov oder, seveda. Letos bo ob zalivu pri Vodnem stolpu še prav posebej mikaven, pobožal bo duše z iskrenimi izpovedmi in besedili, v katerih so skrite cele zgodbe.

Ko akrobati, čarodeji, klovni, igralci, plesalci in vseznalci Maribor prerodijo v mesto, kjer vladata smeh in domišljija, in v katerem so še fizikalna pravila postavljena na glavo, takrat vemo, da je na obisku Ana DesetnicaFestival uličnega gledališča, ki navdušuje staro in mlado, tudi letos obljublja odlično zabavo in izlete v nenavadne sanjske svetove, v katerih seveda ne bo manjkalo niti ognjenih zubljev.

Festival Lent je tisti festival, ki že vse od prve edicije v mestu vselej znova najde pozabljene kotičke, ki pa so še kako vredni obiska in pozornosti.

Prometni režimu na Lentu v času Festivala Lent

Urad za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor je izdal odločbo, da bo od 21. do 29. 8. 2020 med Sodnim in Vodnim stolpom vzpostavljena zapora vozišča med 17. in 24. uro.

Od 21. do 29. 8. 2020 med Sodnim in Vodnim stolpom med 17. in 24. uro. tudi ne mogoče parkirati

POSEBNO OBVESTILO – Predstava AMATERJI zaradi bolezni v ansamblu ODPADE.

Nadomestna predstava:

Jure Ivanušič, Matjaž Latin, Karel Čapek: LUNAPARK KUGA

petek, 21. 8., 21.30, Minoriti – Oder Nove KBM
Igrajo: Jure Ivanušič, Maja Pihler Stermecki – Bilbi, Nenad Nešo Tokalić, Gorazd Žilavec

Režija: Matjaž Latin

Produkcija:  Mestno gledališče Ptuj

Na razigranem vrtiljaku se vrtijo igralci, muzikanti, plešejo migranti, prevaranti, kreatorji, diktatorji, čarovniki, duhovniki, glumači, zabavljači, gobezdači in sanjači … Za predstavo Lunapark kuga veljajo tudi vstopnice, ki ste jih kupili za komedijo Amaterji. Za več informacij se obrnite na Informacijsko pisarno Narodnega doma Maribor. V našem lunaparku kuga ste dobrodošli vsi brez izjeme, bogati in revni, verni, neverni, mladi in stari, celo s karantene, dvomljivi, iskreni in licemerni! Na razigranem vrtiljaku se vrtijo igralci, muzikanti, plešejo migranti, prevaranti, kreatorji, diktatorji, čarovniki, duhovniki, glumači, zabavljači, gobezdači in sanjači – glavo vam razkužijo in srce okužijo!

Že kupljene vstopnice veljajo za nadomestno predstavo.
V kolikor vam nadomestna predstava ne ustreza, lahko vstopnice vrnete na prodajno mesto in vrnili vam bodo denar.

To ni festival. To je doživetje!

Dejan Cvijanović

Read Previous

The Clockworks – Can I Speak to a Manager?

Read Next

Intervju: Barbara Black