Približuje se pravi ženski rock praznik

Tudi letos bodo ob dnevu žena ženske zasedle oder Orto bara. Dan rock žena je festival, ki podpira ženske v glasbi in omogoča njihov preboj na koncertna prizorišča ter spodbuja zanimanje za ustvarjanje avtorske glasbe.

Kljub temu, da je v nekaterih glasbenih zvrsteh kot npr. v klasični ali pop glasbi prisotnih veliko glasbenic, predvsem pevk, so ženske v alternativnih glasbenih zvrsteh v manjšini. Rock glasba je vedno bila bolj moška domena, v katero pa vse intenzivneje posegajo tudi ženske. Namen festivala je tako podpreti/spodbujati ženske v rock glasbi, omogočiti njihov preboj na koncertna prizorišča ter spodbuditi zanimanje žensk za ustvarjanje in razširjanje avtorske glasbe.

Dejstvo je, da so ženske v zgodovini veliko pripomogle k razvoju rock glasbe in samo vprašanje je, kakšen bi bil svet rokerske glasbe, če na njo ne bi vplivale znane ženske glasbenice in avtorice, kot so Janis Joplin, Joan Jett, Patti Smith, Pat Benatar, Suzi Quatro, Stevie Nicks (Fleetwood Mac) itn. Ženske se v svetu rocka srečujejo s premnogimi težavami in ovirami, s katerimi se moškim ni treba. Glasbena industrija je že sama po sebi tekmovalna in ženske so zaradi ovir že na začetku v zaostanku, saj ne gre za enakovredno tekmo.

Saša in Sonja (Hellcats)

Glede na to, da je 8. marec mednarodni praznik žensk, dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, je to pravi dan tudi za pravice žensk v glasbi. Ta dogodek bi lahko pomenil stalnico v slovenskem glasbenem prostoru in začetek festivalov ženskih rokerskih skupin pri nas. Pravzaprav je 21. stoletje že precej pozno za nekaj takega.

Zdaj že tradicionalni koncertni dogodek, ki ga organizirajo punce iz skupine Hellcats, bodo letos vrata ljubljanskega Orto bara odprli v soboto 7. marca ob 21:00 uri. Obljubljamo vam, da bomo v zelo tesnem stiku s puncami, tako da boste dobili sveže informacije o samem dogodku, če nam pa ne zaupate pa se lahko “pofočkate” na facebooku koncertnega dogodka –> https://www.facebook.com/events/600642147418826/.

Dejan Cvijanović

Read Previous

UX – Zadnji ples

Read Next

Umrl je Ray Burton, oče Cliffa Burtona