Pearl Jam se odpravljajo na turnejo

Pearl Jam je ameriška rock skupina, ki so je v letu 1990, v Seattlu, Washington oblikovali Eddie Vedder (glavni vokali, kitara), Jeff Ament (bass kitara), Stone Gossard (kitara), in Mike McCready (glavna kitara). Trenutni bobnar Matt Cameron je bivši član skupine Soundgarden in je s skupino Pearl Jam od leta 1998.

Oblikovani po propadu Amentovega in Gossardovega bivšega benda, Mother Love Bone, so se Pearl Jam prebili na sceno s prvencem Ten. Kot predstavniki grunge gibanja v zgodnjih 90ih, so bili že od začetka deležni kritike – najbolj opazno s strani Nirvaninega pevca Kurta Cobaina – da so le dobičkarska skupina, ki izkorišča eksplozijo alternativnega rocka. Kljub vsemu so bili člani tekom glasbene poti opaženi, saj so zavrnili tradicionalno glasbenoindustrijsko prakso – zavrnili snemanje glasbenega videa in podprli bojkot Hollywoodskega Ticketmaster-ja. V letu 2006 so jih v reviji Rolling Stone opisali kot skupino, ki je “večino zadnjega desetletja namenoma spodkopavala svojo slavo”.

Od ustanovitve so prodali več kot 30 milijonov plošč v ZDA in verjetno okrog 60 milijonov plošč po celem svetu. Pearl Jam so preživeli veliko sodobnikov, ki so uspeli v zgodnjih 90ih tekom velike eksplozije alternativnega rocka in so ena izmed vplivnejših skupin desetletja.

Junij 2020

Frankfurt, Germany, Festhalle – 23. 
Berlin, Germany, Waldbuhne – 25. 
Stockholm, Sweden, Lollapalooza Festival – 27. 
Copenhagen, Denmark, Royal Arena – 29. 

Julij 2020

Werchter, Belgium, Rock Werchter Festival – 2. 
Imola, Italy, Autodromo Internazionale Enzo E Dino Ferrari – 5. 
Vienna, Australia, Wiener Stadhalle – 7.
London, UK, American Express Presents BST Hyde Park – 10. 
Krakow, Poland, Tauron Arena – 13. 
Budapest, Hungary, Budapest Arena – 15. 
Zurich, Switzerland, Hallenstadion – 17. 
Paris, France, Lollapalooza Festival Paris – 19. 
Amsterdam, Holland, Ziggo Dome – 22. 

Dejan Cvijanović

Read Previous

The Whiffs izdali novi singel: On The Boulevard

Read Next

Five Finger Death Punch napovedali novi album, izdali novi singel