Jernej Kenda – Intervju

Rockeriada.si: Letos bo od 27.6. do 30.6.2019 potekal že 15. festival Gora Rocka, ki je že tradicionalno na Šentviški planoti. Se bo letošnji kaj razlikoval od ostalih?

Jernej: Vsak festival je zame poseben. Z ekipo se vedno trudimo našim obiskovalcem pripraviti fenomenalno festivalsko doživetje. Z ožjo organizacijsko ekipo začnemo festival pripravljati že septembra in od takrat se slišimo na tedenski ravni, zadnje dva meseca pa vsak dan. Z veseljem spremljam napredek ekipe. Ko smo s festivalom začeli smo reševali različne izzive preko katerih lahko danes gremo rutinsko, to pa predvsem zato, ker smo vsi skupaj, kot ekipa, napredovali. Če pa primerjamo prejšnja leta, bo letošnji festival izstopal po dnevnem programu v katerem bomo obiskovalcem zagotovili različne aktivnosti, kot so poll party, zorbing, escape room, … Seveda pa komaj čakamo, da na našem festivalu nastopi eden izmed največjih avstrijskih bandov, Russkaja, za katero verjamemo, da bo letošnjem festivalu prinesla posebno energijo.

Rockeriada.si: Festival je v celoti dobrodelen. Kako vam uspe pokriti vse stroške, potem pa še pomagati tistim, ki so resnično potrebni pomoči?

Jernej: Glavna zahvala gre vsem prostovoljcem, ki za festival delajo z dušo. Teh je preko 250 in če bi vsak izmed njih za svoje delo zahteval plačilo, bi festival propadel že pred desetimi leti. Vsi skupaj smo glavno gonilo festivala. Obiskovalci se morajo zavedati, da prav vsi, tudi jaz, delamo prostovoljno in za dober namen.

Rockeriada.si: Ali je glede na to, kot smo že omenili, da je festival dobrodelen, kaj težje oziroma lažje biti organizator festivala?

Jernej: Lažje. Ker delam z ekipo, ki festival organizira s srcem. Vsem nam festival veliko pomeni, vanj vložimo veliko časa, a nobenemu ni težko. Zakaj? Ker vemo, da smo tukaj z višjim razlogom in je denar oziroma plačilo za delo nepomembno.

Rockeriada.si: Festival bo letos potekal že petnajstič, tako da je festival obiskalo že ogromno mladih obiskovalcev. Kako se ti zdijo mladi danes naklonjeni rocku, kot prejšnja leta. Se ti zdi, da je mladina bolj naklonjena rock glasbi ali manj?

Jernej: Število obiskovalcev pri nas se iz leta v leto veča. Težko rečem ali je to posledica rasti festivala ali posledica tega, da je danes rock bolj popularen. V okolju v katerem se festival dogaja je rock na prvem mestu, kar pa ne pomeni, da ni nobene veselice. To, da se pojavlja več zvrsti, ki so med mladimi popularne, pa samo spodbuja konkurenco in kvaliteto nastopov. Če dobro pogledate nastop Modrijanov, boste hitro videli, da so vse elemente nastopa pobrali v rocku. Mogoče bi se lahko tudi rock skupine kaj naučile od narodno zabavnih bandov.

Rockeriada.si: Letos bomo lahko na odru znova videli skupino Koala Voice. Je razlog za novi vpoklic lanskoletni izpad elektrike? Naj spomnimo, da je kljub izpadu elektrike skupina prišla na oder in ogrevala občinstvo kljub dežju, katerim ni bilo mar za majhnega škrata.

Jernej: Vsako leto se nam pripetijo stvari na katere, kot organizatorji, ne moremo vplivati. In lani nam jo je resnično zagodel agregat, ki je prizorišče oskrboval z električno energijo. Iz te izkušnje smo se veliko naučili in že sprejeli nekaj ukrepov, da do tega ne pride več. Na tem mestu bi se rad opravičil vsem, ki so bili zaradi izpada oškodovani, tako nastopajočim, kot obiskovalcem, in bi se jim rad zahvalil za njihovo strpnost. Člani skupine Koala Voice so se lani pri nas počutili fenomenalno in za to so se na povabilo, da pridejo svoj koncert dokončat, takoj odzvali in potrdili nastop.

Rockeriada.si: Poleg velike količina rock glasbe, imajo obiskovalci vsako leto na voljo dodatne aktivnosti. Kaj bodo lahko obiskovalci še počeli med jutrom in večerom?

Jernej: Na festivalu poskušamo pričarati prave festivalske počitnice, tako poskrbimo, da obiskovalcem, ki bivajo v kampu, nikoli ni dolgčas. Kot sem že omenil, bo v letošnjem dnevnem programu kar nekaj novosti, med katerimi bo zagotovo najbolj zanimiv Escape Room. Prihajajo tudi stand up komiki, ki bodo poskrbeli za smeh. Seveda pa nismo pozabili na tradicionalna tekmovanja v metu čuole, vlečenju vrvi, odbojki in nogometu na mivki, …

Rockeriada.si: Kakšen je občutek zadnji dan festivala, ko si priča zadovoljnim obrazom, ko odhajajo iz prizorišča?

Jernej: Predvsem utrujeno. Najsrečnejši sem, ko vidim, da se obiskovalci vračajo iz leta v leto. Tako vem, da skupaj z ekipo delamo dober festival na katerem se obiskovalci počutijo odlično. In najboljši občutek je, če po koncu festivala k meni pristopi kdo od stalnih obiskovalcev in mi pove, da je bilo to leto noro. Tako kot je noro vsako leto.

Rockeriada.si: Vsako leto ste z dobrodelnostjo že pomagali veliko ljudem. Že veste, kam boste letos namenili zbrana sredstva?

Jernej: V vseh letih obstoja festivala smo v dobrodelne namene podarili že preko 135 tisoč evrov! Vedno se trudimo, da pomagamo tistim organizacijam, ki s svojim delovanjem pomagajo tistim, ki pomoč potrebujejo. Tako že več leto sodelujemo s projektom Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom, katerih starši nimajo dovolj sredstev, da bi jim lahko zagotovili osnovne potrebščine. Prav tako se trdimo, da našim prostovoljcem za njihove ure, ki so jih opravili pri nas, nekaj vrnemo. In to počnemo skozi vlaganje v lokalno skupnost. Tako smo pomagali pri gradnji telovadnice na Planoti, financirali defibratorje, pomagali gasilskemu društvu pri nakupu novega vozila … Kam bomo deli letošnji izkupiček festivala, še ni določeno. Po koncu festivala, ko so zbrani vsi računi se organizacijska ekipa usede in določi prejemnike donacij.

Rockeriada.si: Kako se domačini, ki živijo v neposredni bližini festivala soočajo z obiskovalci?

Jernej: Prapetno Brdo, kjer se odvija festival, še nima sto prebivalcev, tekom festivala pa se ta številka poveča za 30-krat. Srečo imamo, da vsi prebivalci na festivalu delujejo kot prostovoljci, zato nikoli nismo imeli večjih težav pri organizaciji festivala. Prav tako nam kmetje brez problema odstopijo travnike za parkirišča, ter prazne sobe za prenočišča.

Rockeriada.si: Bi obiskovalce festivala opozorili na kakšne posebnosti glede parkiranja, varnosti ter navodili za vstop na festival?

Jernej: Novosti, kar se tiče kampiranja in vstopa na festival, letos in. Vsi, ki bi radi na festival prišli samo za en dan, boste še vedno lahko vstopnico kupili pri vhodu festivala. Na festivalsko prizorišče pa je prepovedano nositi hrano in pijačo, ter ostale z zakonom prepovedane substance ali nevarne predmete. V kampu bo 24/7 delovala kuhinja in bar, tako da nihče od obiskovalcev ne bo žejen ali lačen.

Rockeriada.si: Bi za konec še kaj sporočili našim bralcem?

Jernej: Gora Rocka ni festival. Je zgodba s katero sporočamo, da se da združiti mlade v želji, da naredijo nekaj dobrega. In vse vabim, da so del naše zgodbe. Se vidimo na festivalu!

Dejan Cvijanović

Read Previous

55. festival Pivo in cvetje Laško bo od 11. do 14. julija 2019

Read Next

Približujejo se najbolj nore metalske počitnice