Intervju s Štuk 3

Štuk 3, za zdaj še skrivnostni punk/rock band iz Idrije. Sestavljata ga dva člana , ki svojih lastnih idej nista pustila neposnetih, prva pesem Smartphones (stupid people) je bila posneta v pičlih dveh urah ob srečanju matične skupine v studiu, temu pa je kmalu sledila še video podlaga. Z dosežkom sta bila zadovoljna, zato sta se odločila nadaljevati v tej smeri, ampak obenem ostati nekako anonimna, obraz sta si prekrila z maskami, ime banda pa nadela po 3. nadstropju psihiatrične bolnišnice v domačem mestu, kjer naj bi nekoč prebivali najtežji primeri.

Rockeriada: Kdo je sploh Štuk 3? Kdaj ter zakaj sta oziroma ste začeli s tem projektom?

Štuk 3: Hja, band je nastal tam nekje marca 2017, matični band je takrat nekako stagniral, ampak z bobnarjem sva se vseeno dobila na vajah, ko sem prišel čisto iz ”zajebancije” na idejo komada Smartphones (stupid people), ki sva ga naredila v dveh urah, potem sva se odločila da za ta komad posnameva še videospot. Svoj band sva poimenovala po 3. nadstropju Psihiatrične bolnišnice v Idriji, obenem pa se odločila, da ne bova uporabljala svojih imen ter, da se nebi nič povezovala z najinim glavnim bandom. Tako, da bi potem videla, če ljudje dejansko poslušajo glasbo brez da bi naju povezovali z matičnim bandom.

Rockeriada: Nekaj besed o vašem prvem albumu ” And how does that make you feel”

Štuk 3: Torej, nastajal je okoli leta in pol.Kar sva se uhitela dobiti, da sva dokončala ideje, potem pa je nekaj časa vzela še video produkcija zato ker tudi to delava vse sama. Slišite ga lahko na Youtube strani https://www.youtube.com/channel/UCih1XozIangAiE8zapbjX4A ali pa na https://stuk-3.bandcamp.com/releases.

Rockeriada: Album je na voljo tudi na USB kartici, kar je precej nenavadno za band,sploh nov band, da izda na takem formatu.

Štuk 3: Ja, zakaj pa ne, zgledalo nama je kul. Za CD vsi pravijo, da je nekakšna vizitka banda, s tem potem tudi dobivaš koncerte in podobno, zakaj potem ne bi naredili dejansko tako kot poslovno vizitko in potem zapisali CD gor. Zgledalo nama je kul, zato sva si rekla zakaj pa nebi midva to naredila, če že noben drug band tega ne dela.

Rockeriada: Glede na to, da pri matičnem bandu nista vokalista, kako se je bilo postaviti v vlogo glavnega vokala?

Štuk 3: Haha, ja, jaz sem bil zelo skeptičen glede tega zato sem hotel vse to prepustiti drugi polovici banda, ker ima neprimerno bolj sposoben glas ampak je pa po naravi bolj zadržan. Ampak na koncu sva nekako odpela nekaj komadov on nekaj jaz, ta dobri vokali so od bobnarja slabi vokali pa od basista (smeh).

Rockeriada: Vas bo moč videti na odrih po Sloveniji?

Štuk 3: To ni bil nikoli plan. Predvsem je bil plan delati glasbo ter videti, če bo komu sploh všeč, bolj zaradi lastnega užitka. Nisva pa nikoli rekla ne, če bi bila neka resna ponudba bi že zbrala preostalo ekipo in šli na oder.

Rockeriada: Prvi album je že izdan, imata že kaj materiala za naslednji singel, morda celo album?

Štuk 3: En singel je po tem albumu že izdan, to je “Place between my ears”, ki je izšel 1.11. Zdaj, naslednji komad ima surov naslov Glue sniffer in mislim da bo pri tem kr ostalo, je že večinoma narejen, čaka le še video produkcijo. Posnet je tudi še en komad naprej, ki je predviden za pomlad, plus še nekaj drugih, ki jih je pa treba še malo dodelati, potem pa se že počasi nabere za naslednji album. Tako da, če bo čas dopuščal bo naslednje leto že izdan nov album.

Rockeriada: Do sedaj imata vse komade razen enega,ki je v Slovenščini, v Angleškem jeziku, zakaj ne ravno obratno?

Štuk 3: Hmm, idej je tudi dovolj v Slovenskem jeziku ampak še nisva toliko delala na tem. Angleškemu jeziku sva oba bolj izpostavljena, konec koncev sem/sva odraščal/a s poslušanjem bandov v tem jeziku, Slovenske glasbe sem relativno malo poslušal,sploh v temu žanru kar sedaj ustvarjam. Je pa definitivno večji izziv delati v Slovenščini, ker se moraš bolj potruditi, da zveni dobro in si potem tudi malo bolj ponosen, če dobro zveni.

Rockeriada: Kdaj se bosta razkrila, če se sploh bosta?

Štuk 3: Zaenkrat je plan, da ko prideva do LP, nisva se še odločila kdaj točno, ampak, če ne prej takrat 😀

Rockeriada: Kakšna zaključna misel?

Štuk 3: V Idriji je polno ustvarjalnosti in polno takih bandov, da bi si počasi zaslužili svojo lastno oddajo na RTVSLO, da bi predvajali samo Idrijske bande. Da bi na primer, namesto Slovenskega pozdrava bil predvajan Idrijski pozdrav (smeh).

Janoš Lampe

Read Previous

Rockerski božič

Read Next

Mötley Crüe – Shout At The Devil