Intervju: Saša in Sonja (Hellcats)

ROCKERIADA: Vsi smo že v pričakovanju novega albuma, kdaj ga lahko pričakujemo? Kakšen bo ta album, vemo da bo tudi v angleškem jeziku,nam izdate morda še kaj?

Saša: Trenutno je album še v nastajanju in je težko govoriti, kdaj bo ugledal luč sveta. Sigurno bosta dve verziji albuma, v slovenskem in angleškem jeziku, saj sva se lotili pisanja v obeh jezikih, predvsem zaradi naših zvestih oboževalcev pri nas in v tujini. Album bo energičen in sporočilen. Izhajava iz naših življenj, zato bo tematika spet pristna, metalska, ljubezenska, doživljajska, hrepeneča in ženska. Vse za vsakogar. Upava, da bomo lahko čimprej vse združile v celoto in ga predstavile svetu.

ROCKERIADA: Približuje se že 5. Dan Rock Žena, kako potekajo priprave?

Sonja: Od leta 2015, ko se je vse skupaj začelo, nama vsak festival predstavlja izziv, vsak je poseben, pri vsakem se kaj naučiva in na vsakega sva bolj ponosni. Priprave gredo proti koncu. Ker vse delava sami, je to kar zahteven projekt, ki zajema samo organizacijo dogodka, organizacijo in skrb za skupine, oblikovanje plakatov ter drugega promocijskega materiala, promocijo samega dogodka, intervjuji, izbor skupin, itn., poleg tega pa s Hellcats tudi nastopamo na festivalu, tako da se tudi pripravljamo na nastop. Vsako leto je največji izziv doseči, da se festival ohrani, da ni izgub, ter da na najboljši način pripomoremo k promociji žensk v glasbi, da se o tem vse več govori in upava, da tudi navdušujeva ženske, da poprimejo za inštrumente, da ne bi bila rock in metal glasba zgolj domena moških, ampak obeh spolov.

ROCKERIADA: Glede na vse večje zanimanje za ta dogodek v zadnjih letih, ste morda razmišljali o tem, da bi se premaknilo na večje prizorišče?

Saša: V zadnjih letih se je festival prestavil iz manjšega odra Orto bara na velik oder in tudi tam smo bile uspešne. Seveda si želiva, da bi lahko festival iz leta v leto rasel, da bi lahko povabile vse-ženske skupine tudi iz bolj oddaljenih krajev, a nam zaenkrat finance tega ne dopuščajo. Želiva si, da bi bilo v prihodnje vse več vse-ženskih skupin in da bi ta festival postal še bolj prepoznaven tudi izven naših meja.

ROCKERIADA: Kako je z ženskimi rock/metal zasedbami pri nas, poleg vas so tukaj še Jar of Flies, je še kakšna vseženska skupina vredna omembe?

Sonja: Opažava, da je pri nas še vedno veliko pomanjkanje žensk v rock glasbi, predvsem žensk, ki bi igrale kitare in bobne, kaj šele, da bi se našle vse-ženske skupine. Smo še vedno edina stalno delujoča vse-ženska rock/metal skupina pri nas.

ROCKERIADA: Veliko ste že nastopale v tujini in imate kar nekaj oboževalcev, kakšne so nadaljne želje, ste kdaj sanjale o tem, da bi postale svetovno znane, kot naprimer The Runaways, Vixen ipd.?

Saša: Po izzidu novega albuma bomo šle na turnejo. Kam nas bo pot zanesla, še ne vemo, si pa želimo, da nas spozna čim več ljudi. Želimo si tudi, da bi lahko imele turnejo po skandinavskih deželah, po Angliji, morda tudi po Južni Ameriki, kjer imamo veliko oboževalcev, ki si nas želijo videti v živo. Vabijo nas tudi v Nemčijo, na Poljsko, Češko in v Grčijo. Bomo videli, kaj bo prinesel čas.

foto: Dare Brenko

ROCKERIADA: Zakaj je po vašem mnenju pri nas izredno malo ženskih bandov oziroma žensk, ki nastopajo v ne nujno vseženskem rock/metal bandu?

Sonja: Želiva si, da bi si ženske več upale. Da ne bi vedno stale le pod odrom na koncertih. Veva, da si marsikatera ženska želi biti na odru, a nima dovolj zaupanja vase, da bi verjela, da se lahko nauči igrati inštrument. Predvsem pa dostim manjka močna volja in vztrajnost. Veliko se jih je učilo kitare in bobne, a so prehitro obupale. Znanje se ne pokaže čez noč. Z dobro organiziranostjo je vse združljivo. Verjamemo, da si vsak naredi svoje življenje kakršno hoče in tudi me si ga prilagajamo po svoje. Imamo srečo, da imamo okrog sebe ljudi, ki nas podpirajo in imajo radi. To je zelo pomembno.

ROCKERIADA: Kakšni so načrti za bližnjo prihodnost? Kako je z nastopi?

Saša: Največ energije gre sigurno v nov album, za katerega upamo, da ga uspemo dokončati čim prej. Posnele bomo tudi videospot in predstavile novo pesem. Med tem bomo koncertirale, saj imamo že nekaj datumov poleti, tako da bo pestro.

ROCKERIADA: Imate kakšno zakljućno misel za oboževalce?

Sonja: Vabljeni na 5. festival vse-ženskih rokerskih skupin, ki bo v soboto 7. marca v ljubljanskem Orto baru. To bo večer odlične glasbe prežete z žensko strastjo in energijo! Vabljeni ste vsi, ne samo ženske.

Janoš Lampe

Read Previous

Rockfield: The Studio on the Farm

Read Next

Intervju: Nemesis