Intervju s pevcem skupine Period VI. in Divje Jezero

Naša ekipa je opravila intervju s pevcem Žanom Sedejem. To je pevec pri skupinama Period VI. in Divje Jezero, kateri prihajata z rudarskega mesteca z imenom Idrija.

Kako se je začela vaša glasbena pot? Ali poleg petja igrate tudi druge inštrumente?

Glasba me spremlja že odkar pomnim. Imam jo v družini. Začel sem z igranjem kitare, tam nekje okoli sedmega leta, za kar me je navdušil oče. Nastopati sem začel v okviru Idrijske glasbene šole. Najprej v Idriji, nato pa tudi drugje po Sloveniji. Klasične nauke iz glasbene šole je bilo seveda potrebno popoldne uravnovesiti z raznimi punk/rock bandi s prijatelji. No, pri koncu srednje šole pa sem kitaro zamenjal za mikrofon.

Kakšni so bili prvi občutki na odru in kakšni so danes?

Na odru sem se  vedno dobro počutil. Ampak vsak nastop seveda spremlja tudi malo treme, ki pa prej ali slej mine. Na odru je potrebno predvsem uživati in poskrbeti, da uživajo tudi ostali. Občutki se skozi leta niso bistveno spremenili. So se pa nabrale izkušnje, ki pomagajo pri samih nastopih in komunikaciji s publiko.

Kakšni občutki vas spreletavajo ko igrate glasbo skupine Divje Jezero ali Period VI.?

Igranje avtorskih komadov, sploh pred publiko ima svoj čar. Ko pa ljudje uživajo ob pesmih, ki si jih pomagal sam ustvariti in na koncu to še potrdijo z aplavzom pa je občutek fenomenalen.

Od kje črpate svoje ideje?

Ideje črpam iz vsakdanjega življenja, informacij interneta, ki nas bombardirajo na vsakem koraku in pa človeške zgodovine.

Ko dobite idejo, kako poteka proces realizacije?

Poslovna skrivnost.

Kakšen je vaš povprečen dan?

Zjutraj v službo. Popoldneve pa namenim glasbi, kuhanju, družini, prijateljem in pa seveda počitku. Občasno se povzpnem na sosednje griče, poleti pa se najraje zatečem v kakšno senco ob lokalnih rekah in potokih.

Je mogoče v vaši glasbi kakšen skrit pomen?

Seveda. Vsak, ki ga išče, ga najde.

Kakšen nasvet bi dali nekomu ki hoče slediti vašim stopinjam?

Glasbo igraj zase! Kjer je volja je tudi pot. Najbolje se je učiti na napakah drugih.

Ste odprti za sodelovanje z drugimi glasbeniki?

Vedno. Zame je vsaka izkušnja na glasbenem področju dragocena, sploh pa so dragocena prijateljstva in trenutki ki se ob tem ustvarijo.

Kakšni so vaši glasbeni cilji za prihodnost?

Čim več koncertov, čim več novega materiala in izzivov. Turneja po Evropi v prihajajočih letih.

Tilen Fortuna

Read Previous

DEBELI PRECJEDNIK/MAŠINKO: “Godina majmuna/Majmun godine” (2016)

Read Next

The Rolling Stones bodo izdali Rock and Roll Circus box set