Intervju: Jernej Kenda (Gora Rocka)

ROCKERIADA.SI: Letos bo od 25.6. do 28.6.2020 potekal že 16. festival Gora Rocka, ki je že tradicionalno na Šentviški planoti. Na facebooku je skoraj da tedenska objava kakšne nove skupine. Bomo letos deležni kakšnega slavnega imena?

Jernej: Organizatorji festivala se vedno trudimo na naš oder pripeljati skupine, ki bi ljudi privabile na naš festival. In tako bo tudi letos. Na festival ponovno prihajajo naši finski prijatelji Steve ‘n’ Seagulls, ki so pri nas nastopili leta 2016. Takrat smo sklenili prijateljstvo, ki še traja in z veseljem so se odzvali na našo povabilo, da nas obiščejo tudi letos. Seveda pa to ne bo vse. Na naš oder vse skupaj prihaja kar 22 glasbenih skupin, med drugim Magnifico, S.A.R.S, Šank Rock, Happy Ol’ McWeasel, Zablujena generacija, … Prihaja pa še ena največjih slovenskih skupin, ki pa jo zaradi pogodbenih obveznosti še ne smem razkriti.

Seveda pa bodo lahko obiskovalci našli kakšno slavno ime tudi med dnevnim dogajanjem. Tudi letos bomo organizirali stand up nastop, celoten festival pa bo popestril še znali slovenski youtubar, ki bo na festivalu pripravljal video dnevnike oz. vloge.

Vsem obiskovalcem bomo tudi omogočili, da se spoznajo s svojimi glasbenimi idoli in dobijo avtogram, objem, mogoče pa tudi telefonsko številko 😉 

ROCKERIADA: Festival je že kot rečeno 16. po vrsti. Ste že kaj utrujeni?

Jernej: Ah kje pa! Vsak festival nam daje nov zagon za naslednjega. Vedeti morate, da je festival Gora Rocka nastal postopoma. Ko smo ga organizirali prvič ni bilo govora o festivalu, šlo je za navaden žur ob 10. obletnici lokalnega športnega društva, ki pa se je obdržal do danes. Vsako leto smo dodali kakšno stvar, povečali oder, dodajali število nastopajočih, … In postopoma smo prišli do tega, da lahko brez skrbi rečem, da smo eden največjih festivalov v Sloveniji. In še vedno imamo ideje kako naš festival izboljšati. Tukaj nam ni več pomembna kvantiteta, saj smo že nekaj let nazaj dosegli maksimalen število obiskovalcev, ki ga naš prostor lahko sprejme. Vedno bolj se osredotočamo na izkušnjo, ki jo obiskovalec ima na festivalu. Želimo si, da obiskovalec dobi na festivalu vse kar potrebuje za nepozabno zabavo. Od glasbenih skupin in dnevnega programa, pa do prehrane, tušev in kampa …  Tako lahko govorimo o konceptu festivalskih počitnic. Vedno bolj pa se tudi zavedamo, da naš festival zelo obremenjuje okolje v katerem se nahajamo. Tisti, ki pridejo k nam prvič so vedno navdušeni v kakšni neokrnjeni naravi se odvija naš festival. Zato veliko energije, časa in denarja vlagamo v to, da naš festival minimalno obremenjuje okolje. Zadali smo si cilj, da v naslednjih nekaj letih postanemo festival popolnoma brez plastike. S tem konceptom smo začeli že lani. Tako smo vse plastične kozarce zamenjali z koruznimi, koktejle smo pili iz posebnih slamic, plastenke za vodo smo nadomestili z biorazgradljivimi, … Naši pobudi pa so se pridružili tudi nastopajoči, saj je deset nastopajočih skupin posadilo svoje drevo, ki bo naravi vračalo svež zrak, ki pa je osnova za življenje.  

Poseben pogon pa nam dajejo tudi vsi prostovoljci, ki sodelujejo pri organizaciji. Lani je bilo teh kar 250 iz vse Slovenije, prvič pa so se nam pridružili tudi prostovoljci iz tujine. Vedno me razveseli, kako so ljudje pripravljeni prijeti za delo in narediti nekaj tudi brezplačno. Seveda pa je potrebno prostovoljcem tudi vračati. To počnemo tako, da del izkupička vedno namenimo lokalni skupnosti. Tako so prostovoljci s svojim delom na festivalu financirali tudi lokalno telovadnico, ki jo ravno v tem času dajemo v uporabo.

Jernej Kenda

ROCKERIADA.SI: Festival je v celoti dobrodelen. Kam ste namenili lansko-letni “zaslužek“ in kam bo šel letos?

Jernej: Naš festival je poseben ne v slovenskem ampak svetovnem merilu. Kot že rečeno je organiziran popolnoma iz strani prostovoljcev, ves izkupiček pa lokalni skupnosti namenimo pomoči potrebnim. Samo z lansko izvedbo festivala smo podarili kar 27.017,65 evra. Vseh prejemnikov je bilo čez deset, najbolj pa smo podprli projekt Botrstvo v Sloveniji, pomagali smo Krisu, Društvu Humanitarček, …

Skupaj s slovenskim kolesarskim zvezdnikom Primožem Rogličem pa smo izvedli dražbo njegovega dresa. Izkupiček je bil 600 evrov, k temu pa smo organizatorji dodali še tisoč evrov, ki smo jih namenili Društvu za boj proti raku dojk Posočje.

Tako smo v 15. izvedbah festivala podarili že preko 160. tisoč evrov!

Organizatorji vedno naprej pogledamo koliko izkupička ima festival in se nato odločimo kateri bodo prejemniki donacij. Tako na žalost še ne morem napovedati katera društva ali posamezniki bodo dobili letošnja sredstva. Lahko pa javno zatrdim, da bomo podpirali dobre zgodbe in tiste, ki našo pomoč potrebujejo.

ROCKERIADA.SI: Katera Gora Rocka ti je ostala najbolj v spominu?

Jernej: Po svoje mi je vsaka ostala v spominu, saj se kljub dobremu načrtovanju nepredvideni dogodki, takšni in drugačni, zgodijo vsako leto. Res je, da veliko večino naših »imporovizacij« obiskovalci niti ne opazijo, v ozadju med organizatorji pa poteka prava norišnica, da zadevo čimprej rešimo. Gora Rocka 2016 mi je do zdaj ostala najbolj v spominu, saj se je v času festivala nad prizoriščem razbesnela huda nevihta in samo 50 m stran smo doživeli spektakularen udar strele, ki nam je »skuril« dobesedno vse: elektriko, plačilni sistem, odrsko elektroniko, …. »Krizni štab« (ta besedna zveza je zdaj moderna) se je takoj sestal, hitro smo si razdelili naloge in akcija je stekla. Največ težav smo imeli z vzpostavitvijo plačilnega sistema, saj nam je strela skurila tudi backup server. Obiskovalci so bili seveda nestrpni, saj se praktično ni dalo naročiti nobene pijače in hrane več kot eno uro in v izogib nejevolje in dobrega imena festivala, smo se odločili, da do vzpostavitve sistema točimo brezplačno pivo, kar so obiskovalci sprejeli z navdušenjem in razvil se je pravi žur. V nadaljevanju smo uspeli vzpostavit plačilni sistem in ne boste verjeli, celoten plačilni sistem je deloval samo prek enega prenosnega računalnika, res da bolj počasi, ampak deloval je! Še zdaj ne vem, kako nam je uspelo festival pregurat do konca ampak smo ga!

ROCKERIADA.SI: Čeprav ne-rad govorim o novem virusu pa vseeno vprašanje. Je Gora Rocka pod vprašajem?

Jernej: Na vprašanje ali letošnja Gora Rocka bo ali ne, ne znam odgovoriti. Organizatorji se trudimo in delamo vse kar je v naši moči, da festival izvedemo. Povezali smo se z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, prav tako pa tudi sami spremljamo razmere. Sprejeli smo že nekatere varnostne odločitve in ukrepe, ki bodo v vsakem primeru veljali na našem festivalu. Vse je odvisno od razmer v juniju. Do takrat pa je po našem mnenju še dovolj časa, da premagamo virus.

Rad bi pa poudaril, da lahko vsi brez skrbi kupijo vstopnice v predprodaji, saj imamo vzpostavljen sistem vračila denarja za kupljene vstopnice, ki bo v primeru odpovedi festivala omogočal, da lahko vsak kupec dobi denar nazaj na najbližjem Eventimovem prodajnem mestu.

ROCKERIADA.SI: Se bo letošnja Gora Rocka kaj razlikovala od ostalih, mogoče v varnostnem smislu?

Jernej: Vsaka Gora Rocka je posebna in vsaka se razlikuje od prejšnje in prihodnje. Kar se tiče varnostnega smisla pa se bomo osredotočili na trenutne razmere. V vsakem primeru bomo uvedli nekatere higienske ukrepe, kakšni pa ti bodo pa bodo obiskovalci obveščeni do časa. Ostale stvari pa ostajajo take kot vedno. Tako bomo zagotavljali varnostno službo, prisotna bo tudi zdravstvena služba in prostovoljci z opravljenim 80-urnim tečajem prve pomoči.

ROCKERIADA.SI: Bi za konec še kaj sporočili našim bralcem?

Jernej: Gora rocka ni samo festival. Je zgodba, ki jo pišemo skupaj z 250 prostovoljci. Je zgodba s katero dokazujemo, da je lahko dobrodelnost tudi zabavna. Je zgodba, ki dokazuje da tovarištvo in prostovoljstvo tudi v današnjem času še ni zamrlo. In zato vabim vse obiskovalce, da se pridružijo tej zgodbi. Tako se boste zabavali in naredili nekaj dobrega za družbo v kateri živite!

Dejan Cvijanović

Read Previous

ROCK,METAL,PUNK filmi, medtem ko ostajate doma

Read Next

Korn – Can You Hear Me