INTERVJU: BOGDAN SOJIČ

Foto: Tomaž Primožič

Bogdan je multiinštrumentalist, ki je sodeloval že z mnogimi slovenskimi glasbeniki, najbolje pa se ga verjetno pozna kot bobnarja iz skupine Eskobars. Nekateri pa ga poznamo ( čeprav sam le na videz), kot Bogdan iz legendarnega Kanela bara, kjer je vsa leta do zaprtja pomagal očetu Draganu. Po razpadu skupine Eskobars, se je odločil za samostojno pot, ker, kot pravi sam ne more kar tako zapustiti glasbene scene. Izdal je že dve avtorski pesmi, prva z naslovom ‘Kanela‘, ki je leta 2018 pobrala nagrado za najboljše besedilo na Melodijah morja in sonca, druga skladba ‘Nekaj se med nama dogaja‘, ki tudi veliko obeta, pa je izšla pred kratkim.

ROCKERIADA: Mnogi te poznajo kot bobnarja iz skupine Eskobars, dve leti nazaj pa si se odločil za samostojno pot, kako to? Kaj te je pripeljalo do tega?

BOGDAN: Pri ‘Eskobarsih‘ sem deloval kot soavtor. Predvsem sem se ukvarjal z aranžmaji. Nekaj tekstov sem tudi napisal, vendar nikoli v celoti sam. Po razpadu skupine pa sem potreboval nekaj, saj smo z ‘Eskobarsi ‘ bili del glasbene scene in je bilo zame težko izpasti iz vsega tega. Dal sem si potrditev, da obstajam in naredim celoten komad od začetka do konca sam in ostajam na glasbeni sceni. Ostajam kot Bogdan… Bogdan od ‘Eskobarsov ‘… Bogdan iz ‘Kanele’… Ali samo Bogdan Sojič.

ROCKERIADA: Pred dvema letoma si se predstavil na MMS z skladbo ‘Kanela‘, ki si jo napisal v čast vašemu istoimenskemu lokalu, sedaj pa si se predstavil z novo skladbo ‘Nekaj se med nama dogaja‘, o čem govori ta pesem?

BOGDAN: V tej pesmi se lahko marsikdo najde. Nerad govorim o svojih izkušnjah. Pesem sicer govori o dveh osebah, ki se zaljubita in širita to zaljubljenost, a tega ne moreta pokazati – pa naj gre za dva fanta ali dve punci. Lahko pa gre za čisto “navadni” osebi, ki pač ne moreta biti skupaj.

ROCKERIADA: S kom vse si sodeloval pri nastajanju skladbe ‘Nekaj se med nama dogaja’ ?

BOGDAN: Vse skupaj je nastajalo po obrokih kar nekaj časa. Z zvočno kartico in računalnikom sem hodil k kolegom glasbenikom na obisk. Na obisku smo posneli, kar v kuhinji oz. dnevni sobi kitare itd…Eno električno kitaro je posnel Tadej Košir, drugo Jan Fanedl. Bas je posnel Jani Hace. Akustično kitaro Teo Collori. Denis Horvat klavir. Jaz sem posnel Mellotron (synth), Bobne, tolkala in vse vokale. Bobne sem posnel skupaj z Benjamin Shockom, obalnim DJ-em. Ekipa Mediadoma iz Pirana mi je tudi veliko pomagala. Vse posnetke sem pošiljal Iztoku Turku, ki mi je naredil mix in končni mix. Denis Horvat pa je odgovoren za mastering. Končni Master.

ROCKERIADA: Koliko časa je nastajala nova skladba?

BOGDAN: Preveč časa je nastajala skladba. V moji glavi je bila zaključena že zdavnaj… A organizacija… Razpoložljivost studijev.. Glasbenikov…Komad bi lahko naredili v parih dneh, nastajal pa je več kot pol leta… Moram priznati, da me je sram, da je toliko trajalo.. a kaj čem (smeh)

ROCKERIADA: Obe tvojo skladbi sta bolj čustvene in ljubezenske narave, bodo tudi v prihodnje skladbe v takem stilu?

BOGDAN: Vse moje skladbe so čustvene narave. Drugačne ne morejo biti.

Foto: Tomaž Primožič

ROCKERIADA: Na radiu Koper si zmagal v rubriki Pesem in pol, na radiu Prlek si na drugem mestu slovenske glasbene lestvice, tudi komentarji o novi pesmi so sami pozitivni. Ob tem se verjetno super počutiš, kakšne pa so tvoje želje za naprej, na slovenski glasbeni sceni, kje bi se rad videl?

BOGDAN: Vsak pozitiven odziv me veseli. Veseli me, če kdo dejansko posluša doma mojo pesem. Veseli me, če se na radijskih postajah predvajajo moje pesmi. Delal bom na tem, da ostanem na glasbeni sceni v smislu, da se pojavljam na radijskih postajah in ko bom imel dovolj posnetih pesmi za en konkreten nastop v živo, bom začel s koncerti. Želja je, da bi se lahko preživljal samo z glasbo. V finančnem smislu… Za enkrat moram delati za denar tudi druge stvari.

ROCKERIADA: Kje bolj uživaš, na bobnarskem stolčku ali v ospredju, kot glavni vokal?

BOGDAN: Uživam ko pojem. Bobni mi predstavljajo življensko delo, življensko borbo, frustracijo ob urah in urah vaje, opuščanje in vračanje, delo na tehniki…itd. Ker sem tak tip, da se začnem dolgočasiti od ponavljajočih se stvari potrebujem spremembe. V glasbi zame to pomeni, da primem za kak drug inštrument in tako razbijem monotonost in se učim novega inštrumenta. Bobni bodo zame vedno na prvem mestu. Petje jemljem kot hobi. Kot Zabavo. Kot popestritev in kot češnjo na tortici. Rad nastopam in se delam norca v pozitivnem smislu. Kot ‘frontman‘ se zabavam. Rad imam pozornost.  Žal mi je, da si nisem tega upal že v času srednje šole, in bi že takrat pel in pisal pesmi. Bog ve kam bi me pripeljalo to… Nikoli nebom vedel.

ROCKERIADA: Imaš v načrtu izdati še kakšno svojo skladbo, morda kasneje tudi svojo ploščo?

BOGDAN: Vsekakor. Snemam že nove pesmi. Za leto 2020 imam v načrtu izdati še eno pesem skupaj z videospotom.

ROCKERIADA: Imaš v mislih kakega slovenskega ali tujega glasbenika s katerim bi želel sodelovati?

BOGDAN: Želim si sodelovati s skupino ‘Zmelkoow ‘. Igram več inštrumentov in ena od mojih sanj, je, da bi bil član banda ‘Zmelkoow ‘. Lahko bi pokril več vlog oz. po potrebi igral tisti instrument ki ga potrebujejo. Nisem še našel svojega prostora v glasbeni sceni. Se še iščem. To govorim v smislu neke stalnice in gotovosti. Nekaj rednega kot služba v glasbi mi manjka. V marsikaterem bandu oziroma za marsikoga bi lahko igral tolkala, akustično in električno kitaro, trobento,back vokale in ‘sinth’. Rad bi se preizkusil v vlogi multiinštrumentalista v nekem bandu. Upam, da bom dobil nekaj stalnega, da bom lahko živel od tega ter tako imel več časa za svojo glasbo.

ROCKERIADA: Kakšno sporočilo za naše bralce? 🙂

BOGDAN: Nevem kaj bi rekel bralcem na splošno. Dajmo paziti en na drugega. Imejmo se radi… Bla bla… nevem… Lep pozdrav vsem. 😀

Janoš Lampe

Read Previous

The Bobby Lees: Shin Suit

Read Next

RAMON – SEM KAR SEM