Hellcats – intervju

ROCKERIADA.SI: Kakšna je pravzaprav skupina Hellcats? Je poudarek na rocku, metalu ali je mešanica vsega skupaj?

Saša: Hellcats je vse-ženska hard rock/heavy metal skupina. V naši glasbi prevladujejo trši ritmi, se pa najde tudi kakšna hard rokerska balada. Smo zmes ženstvenosti in distoržna, bi lahko rekli.

ROCKERIADA.SI: Glede na to, da sta s sestro v skupini že od samega začetka me zanima, kako vama je uspelo vsa ta leta se-ne naveličati ena druge?

Saša: S sestro sva najboljši prijateljici že od majhnih nog in sva zelo povezani. Vedno se posvetujeva glede vsega, se podpirava in se imava radi. Hellcats sva ustanovili zaradi ljubezni do glasbe in velike želje po ustvarjanju. Srečo imava, da naju združujejo podobni interesi in da se dopolnjujeva, kar se pozna pri pisanju pesmi ter viziji skupine na splošno. Ne predstavljava si življenja ena brez druge in brez Hellcats.

ROCKERIADA.SI: Na oddru ste oblečene v črno usnje in črne majce. Od kdaj ljubezen po usnjeno-rockerskem videzu?

Sonja: Odkar pomniva, nama je bila všeč črna barva in usnje.  To radi nosiva in se v tem tudi najbolje počutiva. Stil ni bil nikoli narejen posebej za oder. Takšni sva. Fino je videti, da se v zadnjih letih ta stil uveljavlja tudi v mainstream publiki, čeprav večinoma zgolj zaradi imidža.

ROCKERIADA.SI: Vsako leto 8.marca, skušate pomagati vse-ženskim skupinam in jih predstaviti ljubljanski publiki. Glede na to, da jih počasi primankuje (tisti, ki so že nastopili na koncertu), imate problem pri iskanju novih? Mislim, da ste imele še vsako leto nove skupine in ni še nastopila kakšna skupina dva-krat.

Saša: Letos je potekal festival Dan Rock Žena že peto leto. Do sedaj so k nam prišle glasbenice iz Italije, Srbije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. Vsako leto povabiva tudi slovenska dekleta naj se nam pridružijo, saj želiva najti čim več glasbenic v domačem prostoru, jih vzpodbuditi, naj vadijo, se aktivirajo in prijavijo svoje avtorske pesmi. Italija je bolj bogata z vse-ženskimi skupinami in vendar je tam težko najti avtorski bend. Želiva si, da bi v prihodnje ta festival pripeljali še na višji nivo, da bi lahko povabili glasbenice iz bolj oddaljenih držav, kar pa nam trenutno naše finance ne dopuščajo.

ROCKERIADA.SI: Trenutno delate na novem alubmu. Nam lahko izdate še kaj več?

Sonja: Album je še v času nastajanja. Avtorsko se ni nič spremenilo, besedila in glasbo piševa Saša in jaz. Album bo zopet v dveh jezikih, slovenskem in angleškem, saj želiva zadostiti vsem oboževalcem, tako v Sloveniji, kot v tujini. Je res, da izdelava albuma ni mačji kašelj, še posebej, če vse delaš sam, če si perfekcionist in nočeš le seštevati število skladb/albumov v svoji karieri, ampak si želiš, da bi vsaka pesem, ki jo izdaš nekaj pomenila. Naše pesmi so zgodbe našega življenja. Skozi pesmi predstavljamo, situacije, ljubezenske zgodbe, hrepenenja, sanje…

ROCKERIADA.SI: Bo novi album zagledal luč sveta že letos?

Saša in Sonja: Ne, letos še ne. .

ROCKERIADA.SI: Glede na to, da imate trenutno kitarisko, ki prihaja iz Beograda. Kako potekajo vaje, pogovori ter na splošno sodelovanje.

Sonja: Aleksandra pride, ko imamo kakšno večjo stvar, saj je oddaljenost Beograda kar ovira. Takrat si vzamemo več časa in imamo par dni intenzivne vaje. Smo si želele najti kakšno kitaristko iz domačih krajev, saj bi bilo vse lažje, a žal pri nas električna kitara ni ravno popularna pri puncah. Aleksandro bi takoj ‘uvozile’, če bi bilo možno.

ROCKERIADA.SI: Kako ste se sploh spoznale ter se odločile za sodelovanje?

Sonja: Leta 2017 smo na Dan Rock žena povabile srbsko vse-žensko skupino Jenner, v kateri igra Aleksandra. Takrat smo tudi skupaj odigrale en komad. V trenutku smo se ujele in ko smo ji predlagale, če bi igrala z nami, je bila takoj za.

ROCKERIADA.SI: Kako na Hellcats gledajo moški kolegi, ko se naprimer srečate za oddrom pred nastopom?

Saša: Večinoma so navdušeni in nas podpiraj, za ostale nam je pa vseeno  .

ROCKERIADA.SI: Zanimivo je, da glede na to, da ste na oddru vse punce, imate kar precej tudi ženske publike. Na koncertu bi se lahko reklo, da je obiskovalcev tam 50/50 glede na obiskanost.

Saša: Res je. Imamo veliko ženskih podpornic.. Velikokrat pridejo k nam po koncertu in nas pohvalijo, poznajo naše komade in jih prepevajo z nami. V čast nam je, ko nam rečejo, da smo jim zgled.

ROCKERIADA.SI: Kaj pa akustično. Ste se že kdaj preizkusile v akustičnih kitarah?

Sonja: Komade vedno delava na akustični kitari, ko pa se priklopimo na elektriko smo to me… tako,da je akustika pri nas zgolj orodje za ustvarjanje skladb.

ROCKERIADA.SI: Že večkrat sem si ogledal vaš koncert. Nekako sem spoznal, da ste velike ljubiteljice skupine AC/DC. Kateri so pa še tisti glasbeni idoli iz katerih črpate energijo?

Sonja: Na moto srečanjih, kjer večkrat igramo, ob ACDC uživamo vsi, tako me na odru kot motoristi. Na naju so vplivali še Pantera, Iron Maiden, Judas Priest in nekatere ženske izvajalkekot so Doro, Vixen , Rock Goddess in Girlschool.

ROCKERIADA.SI: Glede na to, da sicer obe prihajata iz dolenjskega konca me zanima, koliko litrov šmarnic popijeta letno?

Saša: Hahaha, šmarnice res nikoli nisva pili. Se pa kar opazi kdo jo. Radi imava cviček – ko sva na dolensjkem.

ROCKERIADA.SI: Mi morda lahko zaupa vsaka posebej, kako zabavno anekdoto iz turnej ali koncertov?

Saša: Na turnejah je tako, da v kratkem času doživiš veliko zanimivih anekdot. Večina je bilo zabavnih, nekatere pa tudi ne. Ko potuješ po deželah z različnimi kulturami, ne moreš preko njihovih kulinaričnih specialitet in nekatere so bile še posebej radodarne z pogostitvami. V Nemčiji so bila zaodrja najbolj bogato založena s hrano in pijačo ter darili organizatorja, tam smo videle največji žar, premera 3 metre, ki je visel na štirih debelih verigah, ki so držale nekaj kg mesnih dobrot. Na festivalu v Würzburg-u, kjer smo si zaodrje delile med drugimi z metal legendami Sodom, je vsaka skupina dobila s hrano in pijačo napolnjen hladilnik in fantje iz skupine Dew Scented so nam podarili vsa bavarska piva, ki jih niso mogli spiti, da smo jih lahko odnesle domov in podarile prijateljem.

Sonja: V Rusiji smo jedle odlične ruske juhe, pred glavno jedjo so nas vedno vprašali: “Boste meso ali piščanca?” Nepozabni so bili tudi ruski WCji, vsak je bil presenečenje zase. Na poti od Moskve proti naslednjem mestu- Kalugi in nato Ryazanu smo se kar nekajkrat ustavili na bencinskih črpalkah in pogled na wc ni bil ravno prijeten, vedro namesto kotlička za izpiranje, zunanji wc “na štrbunk”, ki je bil v bistvu izkopana luknja v ledenih tleh, vrata, deska na kabini, ki je prekrila samo predel od glave do trebuha. Smo imele pa tudi neprijetno izkušnjo na turneji po Italiji, ko so nam v Milanu vdrli v kombi sredi belega dne, na plačanem parkirišču in nam pokradli kar veliko glasbene opreme in vse kovčke, računalnik itd. Takrat smo bile prisiljene prekiniti turnejo in se vrniti domov.

ROCKERIADA.SI: Bi za konec še kaj sporočila našim bralcem?

Saša in Sonja: Imejte se radi in počnite to, kar vas osrečuje ter ne pozabite na rock’n’ roll.

Dejan Cvijanović

Read Previous

Pero Lovšin – Intervju

Read Next

Motley Crue z novim videom za Take me to the top