Dokumentarni film Tusta

Že kar pozni smo s tole objavo, film Tusta je namreč svetovno premiero doživel že Julija na Motuvun Film Festivalu,sedaj pa se že predvaja v kinematografih po Hrvaški ter Srbiji.

Dokumentarec Tusta, ki ga je režiral Andrej Korovljev, je posvečen vokalistu legendarne Hrvaške punk-rock zasedbe Kud Idijoti, Branku Črncu – Tusti, katere začetki segajo že v leto 1981, prepoznavni pa so postali leta 1987 z zmago na mladinskem festivalu v Subotici. Prvi album ”Bolivija R’n’R” so izdali leta 1989, leta 1990 izdajo drugi, ter tudi najbolj prodajan album ”Mi smo ovdje samo zbog para”.

Bili so prvi Hrvaški band, ki je nastopil v Srbiji po razpadu SFRJ, nastopili so v Beograjski športni areni leta 2000. Leta 1994 so v Ljubljanski Hali Tivoli nastopili kot pred skupina slovitim Ramonesom. Leta 1999 skupino družno zapustita člana Frtiz ter Ptica, KUD Idijoti z njima še odigrajo nekaj poslovilnih koncertov , katerih posnetki kasneje izidejo na zgoščenki ”Gratis Hits Live”. Sale ter Tusta v želji po nadaljevanju zgodbe poiščeta nadomestilo v basistu Davorju Zgrabljiću – Bucolini ter bobnarju skupine Fakofbolan Dejanu Gotalu. Nova zasedba nadaljuje s koncerti ter leta 2001 posname zadnji album ”Remek Djelo”. Aktivni so bili vse do leta 2011 ko so Branku postavili diagnozo raka na pljučih in grlu, organiziranih je bilo več koncertov (Svi za Tustu) za zbiranje sredstev za pomoč Tusti, a je ta na žalost vseh preminil 14.10.2012.

Spodaj je napovednik filma ter komad ”Ja Sječam Se” z leta 1997

Janoš Lampe

Read Previous

Fit for an Autopsy izdali novi singel ‘Shepherd’

Read Next

JUDAS PRIEST Z SVOJO ŽGANO PIJAČO