DEBELI PRECJEDNIK/MAŠINKO: “Godina majmuna/Majmun godine” (2016)

Seznam pesmi:

Debeli Precjednik

1. Surrender Now
2. Subotom Kićo, nedeljom Slabinac
3. Back to the Embryo
4. Tomorrow Home
5. Zbogom svi
6. Sobotom Kićo, nedeljom Slabinac (Crimson remix)

Mašinko

7. Srkijev san 21
8. Zajedno unatrag
9. 041
10. Nijedna moja bivša
11. Monumentalna
12. Rijetka sprava

Nobenega dvoma ni, da se nahajamo v letu opic, zelo verjetno je tudi, da se nahajamo na planetu opic, ni pa še povsem jasno, kdo bo osvojil naslov opice leta? Moonlee Records v sodelovanju z hrvaškima založbama Dirty Old Label in Dostava zvuka predstavlja visoko-oktansko skupno izdajo hrvaških punk-rockerjev Debeli Precjednik / Fad Prezident in Mašinko poimenovano `Godina majmuna / Majmun godine`. Brezkompromisno punk-rock, poln melodije in energije, z žulji na nogah in jetrih od stage-divanja in letih ponočevanja.

Osiješki Debeli Precjednik / Fat Prezident so dejansko že veterani regionalne punk-rock scene, saj razgrajajo že vse od leta 1993. V vseh teh letih so Debeli Precjednik s številnimi dolgometražnimi albumi in EP ploščki (Rat (Her) Burnt His Record; Fist From The East; Through The Eyes Of The Innocent; Bruto Slavo / VBK; Povijest Bolesti;…) ter še številčnejšimi koncerti postali regionalna institucija melodičnega punk-rocka in garancija za razvratno koncertno zabavo.

Veliko mlajši so zagrebčani Mašinko, ki igrajo skupaj od leta 2010, kljub temu pa so se s svojimi Zafrkantskim in spevnim punkrockom že prebili med prvoborce hrvaškega punkrocka. Po split izdaji `Fraktura Mozga´ in prvencu `Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše´ (Dirty Old, 2014) je prišel čas za ponovno split ploščo – in tudi tokrat so z izkušenejšimi slavonskimi soborci igrivo poimenovali skupno izdajo.

Debeli Precjednik z novimi komadi nadaljujejo tam, kjer so zaključili z EP ploščkom `Povijest bolesti´. Hitri, energični in spevni punkrock komadi s catchy kitarskimi rifi in prepoznavnim vokalom, ki med komadi preskakuje med hrvaščino in angleščino, še enkrat več dokazujejo, da so Debeli Precjednik bend svetovnega formata, kateremu bi tudi najpopularnejši predstavniki tega žanra dali `kapo dol´. Za konec njihovega dela plošče žogico umirja presenetljivi remix, ki zafrkantskim himničim melodičnim punkrockom v hrvaščini poskrbijo, da vam bodo njihovi napevi ostali v ušesih še celoten dan, noč, jutro. V njihovih komadih odzvanjajo najbolji deli skupin kot so Pasi, Atheist Rap ter celo Hladno pivo, zato ne bo nobeno presenečenje, če se bo njihova popularnost strmo povečevala tudi s tem albumom.

Šest novih komadov Debeli Precjednik na split plošči je produciral, miksal in masteriziral Predrag ˝Crimson˝ Adamović, ki je poskrbel za remix pesmi Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac. Na drugi strani so šest novih komadov, ki so jih Mašinko posneli s pomočjo Marka Mrakovčića, Leonard Klaić pa je poskrbel za miks in mastering. Atraktivne stripovske iliustracije za naslovnici albuma so delo Nenada Nenoos Barinića, za končno podobo albuma pa je poskrbel Mašinkov Andrija Ražnatović.

Boj za opico leta je odprt in žal izgleda, da je kandidatov iz leta v leto vse več in vedno preveč…

Dejan Cvijanović

Read Previous

Vedno znova neverjeten!

Read Next

Intervju s pevcem skupine Period VI. in Divje Jezero