5. Dan rock žena!

foto: Dare Brenko

Ženska rokenrol družina se nezadržno veča in v Sloveniji k temu največ pripomore festival Dan rock žena, ki bo letos potekal že petič.  Od leta 2015 ga sestri Saša in Sonja Zagorc iz skupine Hellcats organizirata v najbolj rokerskem klubu v državi – v Orto baru – na začetku v zgornji manjši dvorani, zadnja leta pa se je dogodek zaradi velikega zanimanja preselil v večjo spodnjo, koncertno dvorano.

Letos se bodo predstavile znanke iz leta 2016, srbske Nemesis, ki so po gostovanju pri nas postale precej velike in nastopile na festivalih kot so Exit, Beer fest, Hills of Rock (največji bulgarski metal dogodek), bile druge na Bunt festivalu in nastopile v finalu Demo festa v Banjaluki. Spomnimo, Hellcats so tudi nastopile v finalu tam in osvojile četrto mesto.

Krasue

V goste prihajajo še Italijanke Krasue, ki bodo predstavile svojo vizijo glasbe no genre, no skills, bad temper (brez žanra, brez znanja, težak karakter). V glavnem se vrti zgodba okoli punk rocka, so pa vsekakor vredne ogleda. Pri gostiteljicah Hellcats bo kot pridružena članica ponovno nastopila kitarska virtuozinja Aleksandra Stamenkovič (skupina Jenner) iz Beograda, kot gostja bo nastopila mlada in že zelo glasbeno podkovana Staša Zadravec, za mikrofonom pa bo namesto Daše, ki je na porodniškem dopustu, stala rock partizanka Karmen Klinc.

Namen festivala je že od samega začetka enak in na prvem mestu je iskanje in spodbujanje kvalitetnih ustvarjalk v rock glasbi širšegaspektra in jim nuditi referenčno prizorišče za svoj udarni nastop pred zahtevno ljubljansko publiko.

Nemesis

Do sedaj so se predstavile tako uveljavljene kot neuveljavljene skupine, ki jim je nastop na dnevu rock žena pomenil pomembno etapo v nadaljnji karieri. Sicer je za festival vedno več prijav in zanimanja za nastope, na različnih nivojih pa se je razvila tudi konstruktivna debata o položaju žensk v glasbi. Po svetu je takih dogodkov vedno več in organizatorke so na ta zemljevid umestile tudi Slovenijo, vse skupaj pa odlično povezuje misel letošnje oskarjevke za glasbo v filmu Joker, Hildur Guðnadóttir: ” Vse ženske, dekleta, mame, hčerke, sestre: če slišite brbotati glasbo v sebi, prosim, spregovorite – slišati moramo vaše glasove!”

Dejan Cvijanović

Read Previous

Razpis za neuveljavljene skupine – Gora Rocka

Read Next

To ni festival. To je doživetje!